Vezi oferte din stațiunea Vatra Dornei

■ AȘEZARE
Stațiunea se află în nordul țării, la confluența râurilor Dorna și Bistrița, în una din cele mai frumoase depresiuni din Carpații Orientali, numită și «Țara Domelor», la o distanță de 40 km de Câmpulung Moldovenesc, 110 km de Suceava și 83 km de Bistrița.
■ ISTORIC
Stațiunea datează din secolul al XVI-lea, apele minerale fiind cunoscute și apreciate încă de la 1800 (50.000 de sticle se îmbuteliaseră deja la Poiana Negri până în 1812). în 1845 se construiește la Vatra Dornei primul stabiliment balnear. în a doua jumătate a secolului al XlX-lea începe amenajarea și modernizarea stațiunii, prin captări de izvoare, prin aplicarea primelor tratamente cu nămol de turbă și mai ales prin construirea instalațiilor balneare moderne în 1895. în primul deceniu al secolului al XX-lea, Vatra Dornei este declarată oraș. în 1944, instalațiile balneare au fost complet distruse de trupele germane în retragere, ceea ce a pus problema refacerii aproape totale a stațiunii. După 1970, capacitatea stațiunii a crescut foarte mult (cca. 5.000 locuri de cazare), unele hoteluri având bază proprie de tratament.
■ CLIMA
Vatra Dornei are un climat continental de depresiune intramontană, cu veri răcoroase și ierni friguroase. Temperatura medie anuală este de 5,2°C (media lunii iulie este de 15,2°C, iar a lunii ianuarie de -6°C), fiind mai scăzută decât în alte regiuni ale țării situate la aceeași altitudine. Precipitațiile înregistrează, în medie, 670 – 800 mm anual, numărul zilelor cu zăpadă ridicându-se la peste 120 pe an. Nebulozitatea medie atinge în jur de 6,0 – 6,5 zecimi anual, lunile cele mai însorite fiind iulie, august și septembrie. Umiditatea relativă a aerului este mai ridicată în sezonul rece (noiembrie – februarie) și mai redusă la sfârșitul primăverii și vara. Media presiunii atmosferice se situează la 693 mm. Munții înconjurători, acoperiți cu păduri de rășinoase, protejează stațiunea de vânturi puternice.
■ FACTORI NATURALI TERAPEUTICI
Ape minerale carbogazoase, feruginoase, slab bicarbonatate, sodice, calcice, magneziene, hipotone; nămol de turbă transportat de la Poiana Stampei și folosit la tratament atât sub formă de băi de nămol, cât și la împachetări; mofete naturale de sonda cu mare puritate și concentrație de C02. Bioclimat montan cu caracter tonic stimulant.
■ INDICAȚII TERAPEUTICE
Afecțiuni cardiovasculare (stări după infarct miocardic în stadiul de postconvalescență, cardiopatia ischemică, insuficiență mitrală și aor- tică compensată, hipertensiunea arterială, arteriopatii periferice prin arteroscleroza, varice); afecțiuni reumatismale degenerative (spon¬diloză cervicală, dorsală și lombară, artroze și poliartroze); afecțiuni reumatismale abarticulare (tendinoze, tendomioze, tendoperiostoze, periartrită scapulohumerală); afecțiuni posttraumatice (redori articu¬lare posttraumatice, stări după operații pe mușchi, oase și articulații, stări după entorse, luxați! și fracturi); afecțiuni neurologice periferice și centrale (pareze ușoare, sechele minore, după polineuropatii, sechele tardive după hemipareze și după parapareze la 2 ani de la debut); afecțiuni asociate (respiratorii, endocrine, afecțiuni ale tubului digestiv, ginecologice, metabolice și de nutriție, nevroză astenică, boli profesionale).
■ INSTALAȚII DE TRATAMENT
Instalații pentru băi calde cu apă minerală carbogazoasă la căzi; instalații pentru băi calde de nămol și pentru împachetări cu nămol; buvete pentru cura internă cu ape minerale; instalații pentru mofete artificiale; instalații pentru electro și hidroterapie; mecanoterapie; instalații pentru aerosoli; sală de gimnastică medicală, masaj medical; cură de teren;
■ STRUCTURI DE PRIMIRE TURISTICĂ
Hoteluri de 4,3,2 stele, hosteluri de 3,2 stele, motel de 3 stele, pensiuni de 4,3,2 stele, vile de 3,2 stele și o stea, căsuțe de 2 stele, camping de 2 stele, cabană cu o stea.
■ ATRACȚII TURISTICE
Pentru cei care își doresc o vacanță activă, stațiunea Vatra Dornei dispune de multiple posibilități de petrecere a timpului liber: drumeții, plimbări la mănăstirile din Bucovina, pescuit pe râul Bistrița, parapantă în Suhard, rafting, ciclism montan prin toată depresiunea Domelor, iar pentru sezonul de iarnă sunt amenajate pârtii de schi de dificultate me¬die, prevăzute cu instalații de transport pe cablu, un patinoar și o pârtie pentru sănii, iar pe muntele Runc se află o pârtie de schi fond. Câteva din obiectivele turistice din zona domelor: Muzeul Etnografic al Bucovinei amplasat în clădirea primăriei, Muzeul Vânătorii și al Științelor Naturale. La câțiva km de Vatra Dornei se află o serie de mănăstiri ortodoxe remarcabile prin vechimea și prin arhitectura lor: Putna, Sucevița (1581 – 1601), Moldovița (1532), Voroneț (1488), Humor (1530) etc. Toate aceste mănăstiri sunt monumente unicat ale artei feudale românești, cu picturi murale interioare și exterioare. în apropierea orașu¬lui se mai află mănăstirea Piatra Tăieturii, Schitul Mestecăniș, Schitul Podu Coșnei, Mănăstirea de Maici „Acoperământul Maicii Domnului”.
La 40 km de Vatra Dornei, prin pasul Tihuța, în comuna Piatra Fântânele se află Castelul Dracula, construit în stilul unei case medievale. Se spune că aici a trăit contele Dracula (se poate vizita cripta în care sunt expuse rămășițele acestuia, precum și unele lucruri personale).

Vezi oferte din stațiunea Vatra Dornei