Vezi oferte din stațiunea Techirghiol

■ AȘEZARE
Stațiunea se află pe malul nord-vestic al lacului Techirghiol, într-o vâlcea înconjurată de mici coline, la o distanță de 2,5 km de Eforie Nord și 18 km de Constanța.
■ ISTORIC
Așezarea este menționată în 1560, în firmane ale sultanului Soliman Magnificul către domnitorul Moldovei. Din 1854 datează informații scrise legate de efectele terapeutice ale lacului și nămolului său, cunoscute de multă vreme de localnici. Mihail Kogălniceanu cumpără pământ și imobile în jurul lacului și construiește o fântână publică în localitate, iar la Tuzla ridică o capelă ortodoxă. Mircea Eliade vine aici la vila Claudia, a părinților săi. Marele artist, Constantin Tănase, construiește un sanatoriu pentru artiști (vila Scena), contribuie financiar la clădirea Căminului Cultural și la construcția bisericii St. Ilie. în anii ‘20, vara erau oaspeți permanenți Cezar Petrescu și Tudor Arghezi, cu familiile. La Techirghiol, Ionel Teodoreanu și-a scris o parte însemnată din romanele lui.
■ CLIMA
Climat de litoral maritim. Predomină timpul senin, durata de strălucire a soarelui este > 2400 ore anual. Temperatura aerului este ceva mai ridicată vara, în comparație cu stațiunile așezate în imediata apropiere a mării, în schimb iarna, clima este mai favorabilă decât a acestora; temperatura medie anuală este peste 11 °C (in iulie 22-23°C, iar în ianuarie -0,5°C). Presiunea atmosferică anuală medie este de 764,3 mm. Precipitații reduse, sub 400 mm anual. Briza marină este mai puțin evidentă ca pe țărm, în schimb se simte briza de lac. Vântul are viteze ceva mai reduse, predominând din direcțiile nord-est, sud-est și vest.
■ FACTORI NATURALI TERAPEUTICI
Apa sărată, concentrată a lacului Techirghiol; nămol sapropelic extras din lacul Techirghiol; bioclimat excitant-solicitant de stepă, cu influențe marine.
■ INDICAȚII TERAPEUTICE
Afecțiuni reumatismale degenerative (spondiloză cervicală, dorsală și lombară); afecțiuni reumatismale inflamatorii (stări algice articulare după reumatism articular acut sau infecții de focar, spondilită anchilo- zantă, artropatia psoriazică, poliartrită reumatoidă după intervenții orto- pedico-chirurgicale de corectare); afecțiuni reumatismale abarticulare (tendinoze, tendomioze, tendoperiostoze, periartrită scapulohumerală); afecțiuni posttraumatice (redori articulare posttraumatice, stări după operații pe mușchi, tendoane, articulații și oase, stări după entorse, luxați! și fracturi); afecțiuni neurologice periferice (paralizii și pareze posttraumatice ale membrelor, polineuropatii după faza acută, polira- diculonevrite, în faza sechelară, sechele după poliomielită); afecțiuni ale sistemului nervos central (parapareze sechelare după mielita la minimum 3 luni de la debut, parapareze posttraumatice la minimum 3 luni de la debut, parapareze după arahnoidite); afecțiuni ginecologice (insuficiență ovariană, cervicite cronice, metroanexite cronice, sterilitate secundară); afecțiuni dermatologice; afecțiuni asociate (otorinolaringo- logice, cardiovasculare, endocrine, metabolice și de nutriție, respiratorii, boli profesionale).
■ INSTALAȚII DE TRATAMENT
Instalații pentru băi calde la căzi sau bazine cu apă sărată concentrată din lacul Techirghiol, cu posibilități de recuperare medicală; instalații pentru aerosoli; instalații pentru băi calde cu nămol și pentru împa¬chetări calde cu nămol; instalații pentru electro și hidroterapie; sală de gimnastică medicală, masaj medical. Pe malul lacului există o bază de tratament în aer liber, cu amenajări pentru aerohelioterapie, ungeri cu nămol și băi în lac.
■ STRUCTURI DE PRIMIRE TURISTICĂ
Sanatoriul balnear Techirghiol de 2 stele, hoteluri de 2 stele; pensiuni turistice de 3 stele, vile de 3, 2 stele și o stea.
■ ATRACȚII TURISTICE
Film sau un spectacol de teatru în aer liber, terenuri de sport, piscine.
ATRACȚII TURISTICE DE PE LITORAL ȘI DIN DOBROGEA
Constanța: Muzeul Național de Istorie și Arheologie, mozaicul roman din sec. III-IV, zidul roman de incintă, Muzeul de Artă Constanța, Muzeul Militar, Muzeul Marinei Române, Marea Moschee (construită în 1822 în stil bizantino – egiptean cu influențe românești), cazinoul (clădire construită în 1909 în stil baroc francez, cu elemente rococo), acvariul,
delfinariul, complexul astronomic (planetariul, observatorul astronomic, stația solară), mormântul pictat din Constanța, vila Șuțu, teatrul Ovidiu, farul genovez (sec. al XlV-lea), statuia lui Ovidiu, portul turistic Tomis.
EXCURSII
La cetatea Histria, în Delta Dunării, în Zona Turistică Lacul Razelm, la Gura Portiței (situată pe o fâșie îngustă de nisip, între Marea Neagră și Lacul Golovița, din Delta Dunării), Canalul Dunăre – Marea Neagră.
Cheile Dobrogei, 45 km NV de Constanța (o curiozitate a naturii sunt, de fapt, rămășițele recifurilor coralifere existente în marea Thetis).
Cetatea Callatis Mangalia
Murfatlar – vizită la cramă și degustare din vinurile podgoriei, Muzeul Viticulturii Dobrogene.
Vizită la complexul de mănăstiri (obiective arheologice și creștine) Adamclisi – ruinele monumentului triumfal Tropaeum Traiani, ridicat în anul 109 ,după victoriile împăratului Traian, vestigiile așezării civile romane Civitas Tropaensium.
Ostrov: ruinele cetății romane-bizantine Dervent.
Sat Sipetele: pădure cu bujori dobrogeni, monumental naturii.

Vezi oferte din stațiunea Techirghiol