Vezi oferte din stațiunea Slănic Prahova

■ AȘEZARE
Stațiunea se află în zona subcarpatică, pe valea pârâului Slănic, într-o regiune de dealuri împădurite, la o distanță de 45 km de Ploiești.
■ ISTORIC
Exploatarea de sare din Slănic Prahova este atestată documentar de peste trei secole, cea mai recentă atestare a unei exploatări de sare din România. Prima atestare a localității datează din 1532, iar a doua din 1685, când spătarul Mihai Cantacuzino cumpără jumătate din moșia Slănic pentru a deschide ocne. Prima exploatare s-a deschis în anul 1688 pe Valea Verde, iar între anii 1689-1691, spătarul Mihai Cantacu¬zino a deschis și exploatările de la Baia Baciului. în anul 1713 spătarul Cantacuzino donează moșia sa din Slănic împreună cu ocnele de sare mănăstirii Colțea din București.
în anul 1912 în aceste mine s-a introdus curentul electric, s-a eliminat exploatarea manuală, s-au făcut modernizări. în anul 1914 prin prăbușirea unei mine de sare aflate în mijlocul muntelui s-a format Lacul Miresii (20 m adâncime), cunoscut și ca Grota Miresii.
■ CLIMA
Climat de dealuri și coline împădurite. Temperatura medie anuală este de 9°C, cu veri plăcute (în iulie media atinge 19,5°C) și ierni relativ blânde (în ianuarie, media este de cca. -3,5°C). Media anuală a precipitațiilor atinge 750 mm. Datorită poziției sale intracolinare, stațiunea beneficiază de un topoclimat de adăpost.
■ FACTORI NATURALI TERAPEUTICI
Apa minerală a lacurilor, clorurată – sodică, concentrată; nămol terapeu¬tic extras din lacurile Baia Baciului și Baia Porcilor; microclimatul salinei Unirea. Bioclimatsedativ-indiferentde cruțare.
■ INDICAȚII TERAPEUTICE
Afecțiuni reumatismale degenerative (spondiloză cervicală, dorsală și lombară, artroze și poliartroze); afecțiuni reumatismale abarticulare (tendinoze, tendomioze, tendoperiostoze, periartrită scapulohumerală); afecțiuni posttraumatice (redori articulare posttraumatice, stări după operații pe articulații, mușchi sau oase, stări după fracturi, entorse, luxați!); afecțiuni neurologice periferice (pareze și sechele după polineuro- patii); afecțiuni ginecologice (insuficiență ovariană, cervicite, metroane- xite cronice); afecțiuni respiratorii (bronșite și traheo-bronșite cronice, bronșectazia, astmul alergic); afecțiuni asociate (boli profesionale).
■ INSTALAȚII DE TRATAMENT
Instalații pentru băi calde cu apă minerală; instalații pentru aplicații calde cu nămol; instalații pentru irigații vaginale cu apă minerală; amenajări pentru ungeri cu nămol rece urmate de băi în lac; amenajări pentru aerohelioterapie; amenajări în salină „Unirea” pentru tratamentul afecțiunilor respiratorii în microclimatul de salină; instalații de electro-terapie; sală de gimnastică medicală, masaj medical.
■ STRUCTURI DE PRIMIRE TURISTICĂ
Hoteluri de 4,3,2 stele, motel de 2 stele, pensiuni de 4,3,2 stele și o stea, pensiuni rurale de 3 flori, vile de 3,2 stele, popas turistic o stea.
■ ATRACȚII TURISTICE
Muntele de sare de la Slănic Prahova se găsește în intravilanul orașului Slănic, cu intrarea pe strada Baia Baciului. Mina Unirea, veche exploatare a sării cu 14 galerii la 220 m adâncime, a fost declarată rezervație naturală geologică și geomorfologică în anul 1954. Aici sunt amenajate 2 saloane utilizate ca sanatoriu subteran.
Muntele Verde: tuf de origine vulcanică, are această culoare intensă mai ales după ploi (rezervație naturală).
Muzeul Sării găzduit de Casa Cămărășiei, clădire monument istoric construită la sfârșitul secolului al XVIII-lea și complet refăcută între anii 2002-2003.
Lacul sau Grota Miresii (425 m pătrați, 20 m adâncime), format în 1914, prin prăbușirea unei mine de sare.
Mănăstirea Crasna.

Vezi oferte din stațiunea Slănic Prahova