Vezi oferte din stațiunea Sărata Monteoru

■ AȘEZARE
Localitatea Sărata Monteoru se află în județul Buzău și aparține comunei Merei. Se află la 19 km de municipiul Buzău, la 8 km de DN 1 B (Ploiești-Buzău) și de halta Băile Sărata Monteoru, la 67 km de Ploiești și 112 km de București.
■ ISTORIC
Apele cu proprietăți curative sunt menționate încă din anul 1837, localnicii folosindu-le pentru tratarea unor boli. în anii de după Primul Război Mondial, s-a înființat Institutul de Hidrologie București, care în cadrul unui studiu mai larg despre apele minerale din România, și-a îndreptat atenția spre izvorul nr. 2 din Monteoru, constatându-se că apele izvorului conțin clorură de sodiu și clorură de magneziu, fără a avea însă bicarbonat de sodiu și că au o compoziție asemănătoare celor din stațiunea franceză Châtel Guyon.
■ CLIMA
Sărata Monteoru beneficiază de climat temperat-continental de cruțare, cu veri calde și ierni blânde. Vânturile din nord-vest bat mai puțin vio¬lent, din cauza culmilor de deal care închid depresiunea, determinând înregistrarea unui topo climat specific de adăpost. Temperatura medie anuală este de 10°C. Primul îngheț în date medii se produce la sfârșitul lunii noiembrie, iar ultima ninsoare la sfârșitul lunii martie.
■ FACTORI NATURALI TERAPEUTICI
Izvoare cu ape minerale sărate, iodurate, bromurate, calcice, magne- ziene, sulfuroase, nămolul mineral de depunere din izvoarele naturale sulfuroase, climatul de cruțare. Rezultate remarcabile sunt obținute în special la tratarea afecțiunilor aparatului locomotor (reumatismale degenerative, abarticulare, posttraumatice), afecțiunilor ginecologice, gastrointestinale și hepato-biliare.
■ INDICAȚII TERAPEUTICE
Afecțiuni reumatismale inflamatorii (poliartită reumatoidă, spondilită anchilopoetică); afecțiuni reumatismale degenerative (artoze, spon¬diloze, coxartroze, gonartroze, radiculopatii, tulburări de statică ale coloanei vertebrale și membrelor inferioare); afecțiuni ale țesuturilor moi abarticulare (periartită scapulo-humerală și coxo-femurală, tendinite, bursite, fibromialgie etc); afecțiuni ortopedice – traumatice (sechele osoase și articulare după fracturi ale membrelor, sechele post-fracturi vertebrale, leziuni post-traumatice ale tendoanelor, musculare, tulburări circulatorii și trofice post-traumatice); afecțiuni neurologice periferice (nevralgii, neuropatii cu diverse cauze, pareze și paralizii de nervi peri-ferici, polinevrite); afecțiuni neurologice centrale (sechele hemiparetice și hemiplegice post-accident vascular cerebral sau post-traumatisme cerebrale); nevroză astenică.
■ INSTALAȚII DE TRATAMENT
Hidroterapie (băi calde sărate); termoterapie aplicații cu gel siliconic; electroterapie (curenți de joasă frecvență, curenți de medie frecvență
interferențiali), curenți de înalta frecvență (unde scurte, ultrasunet); galvanoterapie uscată; băi galvanice bi-celulare și patru-celulare; magnetoterapie; laserterapie; fototerapie cu lumină polarizată (bioptron); masaj terapeutic, kinetoterapie și hidrokinetoterapie.
■ STRUCTURI DE PRIMIRE TURISTICĂ
Hotel de 2 stele, hostel de 3 stele, pensiuni de 4,3,2 stele, pensiuni rurale de 4,3,2 flori, vilă de 3 stele, camping de 2 stele, camere de închiriat de 2 stele, bungalow la o stea.
■ ATRACȚII TURISTICE
Se pot vizita vulcanii noroioși din zona Berea, Mănăstirea Ciolanu; tabăra de sculptură de la Măgura; muzeul chihlimbarului de la Colți, pivnițele cramelor Pietroasele, locul unde a fost descoperit tezaurul Cloșca cu Puii de Aur, Dealu-Mare, Valea Călugărească; stațiunea Cheia (mănăstirea Cheia, reconstruită între anii 1835-1839 de către ciobanii din Săliștea Sibiului după ce biserica inițială, construită din lemn în anul 1770 a ars și mănăstirea Suzana); stațiunea Slănic Prahova;
Balta Brăilei (plimbări cu vaporul pe Dunăre și canalele Insulei Mari a Brăilei, pescuit sportiv.

Vezi oferte din stațiunea Sărata Monteoru