SÂNGEORGIU DE MUREȘ

Vezi oferte din stațiunea Sângeorgiu de Mures

■ AȘEZARE
Băile Sărate Sângeorgiu de Mureș sunt situate pe valea râului Mureș, în Câmpia Transilvaniei, la o distanta de 3 km nord-est de municipiul Târgu-Mureș, în direcția Reghin. Se întind pe o suprafață de peste 13 hectare, la o altitudine de 320 metri.
■ ISTORIC
în anul 1880, exista aici un mic bazin amenajat, alimentat de la un izvor natural de suprafață, ce avea o apă cu conținut sărat-sulfuros. „Fântâni sărate” mai sunt evidențiate într-un document din anul 1888 și pe alte proprietăți din zonă. în anul 1902 apare o societate pe acțiuni pentru dezvoltarea și exploatarea băilor sărate. în 1912 un foraj pentru gaz metan deseperă apă sărată la adâncimea de 864 de metri. Apoi s-au mai făcut încă 2 foraje. Revista „Erdely ” nota că în vara anului următor, 1913, la Sângeorgiu au „făcut baie aproape 1000 de oameni într-o singură zi”. Stațiunea s-a dezvoltat continuu, cu precădere după 1980.
■ CLIMA
Climă continentală moderată, de dealuri și coline. Temperatura medie anu¬ală este peste 8°C (a lunii iulie peste 19°C, iar a lunii ianuarie sub -4°C). Maximul de precipitații se înregistrează la începutul verii (în iunie, peste 90 mm). Anual cad cca. 650 mm precipitații.
■ FACTORI NATURALI TERAPEUTICI
Ape minerale clorurate, sodice, iodurate 11,4 mg/l, mineralizare 124 g/l; nămol mineral. Bioclimatde cruțare.
■ INDICAȚII TERAPEUTICE
Afecțiuni reumatismale degenerative (spondiloză cervicală, dorsală și lombară artroze, polioze); afecțiuni reumatismale abarticulare (tendi- noze, tendomioze, tendoperiostoze); afecțiuni postratraumatice (redori articulare postratraumatice, stări după entorse, luxați! și fracturi); afecțiuni neurologice periferice (parestezii, pareze, atrofii musculare neurogene); afecțiuni ginecologice (insuficiență ovariană, cervicite cronice); hipotiroidie; deficite motorii de diferite cauze; atrofii muscu¬lare; afecțiuni posttraumatice; obezitate; tulburări de reglare a circulației superficiale; tulburări de termoreglare; constipații habituale; afecțiuni otorinolaringologice (sinuzite, rinofaringite, laringite, amigdalite acute și cronice); afecțiuni bronho-pulmonare (astm bronșic, bronșite acute și cronice); adaptarea capacității de efort; ameliorarea funcției de coor¬donare, control și echilibru; relaxare; corectarea posturii și aliniamentu¬lui corpului; creșterea mobilității articulare; reeducarea respiratorie.
■ INSTALAȚII DE TRATAMENT
Instalații pentru băi calde cu ape minerale; instalații pentru băi reci cu ape minerale în bazine în aer liber; amenajări pentru aerohelioterapie și pentru ungeri cu nămol în aer liber; împachetare cu nămol; baie sărată în bazin și cad; hidroterapie (duș subacval și duș scoțian); aerosoli; kinetoterapie; masaj; reflexoterapie; electroterapie (curenți de joasă frecvență, curenți diadinamici, curent galvanic, băi galvanice); curenți de medie frecvență (curenți interferențiali); curenți de înaltă frecvență (unde scurte); ultrasunete; magnetoterapia; laserterapia; fototerapie (radiații ultraviolete, radiații infraroșii).
■ STRUCTURI DE PRIMIRE TURISTICĂ
Hoteluri de 3 și 2 stele, pensiuni de 3 stele, pensiune rurală 4 flori, cabană de 3 stele.
■ ATRACȚII TURISTICE
Excursii la Târgu Mureș și Reghin.

Vezi oferte din stațiunea Sângeorgiu de Mures