Vezi oferte din stațiunea Ocna Sibiului

■ AȘEZARE
Stațiunea Ocna Sibiului este situată în partea nord-vestică a depresiunii Sibiului, la o altitudine de 400 m față de nivelul mării și la 15 km de municipiul Sibiu. În prezent 15 lacuri cu apă minerală cloruro-sodică ocupă locașurile vechilor saline, cu efecte curative deosebite.
■ ISTORIC
Zăcămintele de sare și cadrul natural au facilitat apariția așezărilor umane chiar din timpurile preistorice.
Localitatea Ocna Sibiului este atestată în anul 1263 sub denumirea de Terra Wiz (Pământul Visa – toponimicul românesc al râului ce străbate localitatea), într-un document al regelui Ungariei, Ștefan, iar în 1598 ambasadorul împăratului Rudolf al II-lea, acreditat pe lângă Mihai Viteazu, menționează efectul terapeutic al lacurilor. Pentru prima oară, în 1820 este efectuată o analiză a apei din punct de vedere chimic, pentru ca în anul 1820 să fie oficial deschisă stațiunea Ocna Sibiului. În perioada anilor 1900-1909 se construiește complexul balnear.
■ CLIMA
Climatul zonei este temperat continental, de deal și de podiș, cu unele nuanțe locale precum inversiuni de temperaturi iarna, calm atmosferic, dar și particularități climatice care au un rol important în prevenirea și tratarea diferitelor boli.
■ FACTORI NATURALI TERAPEUTICI
Apele sărate de mare concentrație ale lacurilor, apa minerală a izvorului Horea, nămolul sapropelic. Topoclimatul sedativ relaxant are efecte tonifiante asupra organismului uman.
■ INDICAȚII TERAPEUTICE
Afecțiuni reumatismale degenerative articulare (spondilartrozele, coxar- trozele, gonartrozele), afecțiuni reumatismale degenerative abarticulare (periartritele scapulohumerale, coxo-femurale, epicondilitele etc.), afecțiuni reumatismale inflamatorii (spondiloartropatiile seronegative, spondilita anchilozantă, poliartrita reumatoidă, artrită psoriazică etc., după remisia puseului acut de activitate a bolii), afecțiuni ortopedice posttraumatice și complicațiile acestora (fracturi după scoaterea aparatelor gipsate, sau consolidări cu material de osteosinteză metalică, algoneurodistrofiile, în stadiile I și II), afecțiuni neurologice periferice (nevralgii și nevrite), afecțiuni neurologice centrale sechelare după trau-matisme cerebrale sau accidente vasculare cerebrale (hemiparezele, paraparezele etc.), recuperarea după intervenții chirurgicale plastice ale mâinilor sau picioarelor, afecțiuni inflamatorii subacute și cronice ginecologice (anexite, colpite, vulvo-vaginite, combaterea sterilității determinate de afecțiuni inflamatorii metroanexiale cronice sau cicluri anovulatorii), afecțiuni cronice dermatologice exfoliative (psoriazis), afecțiuni cronice otorinolaringologice și pulmonare (rinite alergice, rinite hipertrofice, sinuzite, faringolaringite, angine repetate, traheobronșite), afecțiuni endocrinologice de hipoactivitate, tratamente preventive pentru pacienții cu risc de a dezvolta o boală a sistemului locomotor, trata¬mente pentru combaterea stresului și menținerea stării de sănătate.
Contraindicații: hipertensiune arterială, TBC sau alte boli, coronaro- patii, insuficiență cardiacă, accidente vasculare cerebrale ischemice sau hemoragice, tromboflebită, focare infecțioase de orice natură și oricare localizare (orice lucrare dentară, otită, toxinfecție alimentară), convalescențe post-virotice, traheobronșite, pneumonii, gripă acută, afecțiuni renale, afecțiuni hepatice, hepatite virale acute și cronice, insuficiență hepatică.
■ INSTALAȚII DE TRATAMENT
Balneoterapie; hidroterapie; termoterapie (tratament cu nămol și parafina); terapie contrastantă (sauna); mecanoterapie; electroterapie; kinetoterapie; laserterapie; fototerapie.
■ STRUCTURI DE PRIMIRE TURISTICĂ
Hoteluri de 4,3 și 2 stele, hosteluri de 3 și 2 stele, pensiuni de 2 stele, camere de închiriat de 2 stele.
■ ATRACȚII TURISTICE
Biserica Cetate Reformată, la origine bazilică romană, este construită din piatră și cărămidă, cu ziduri foarte groase cu contraforturi, cu trei nave și șase travee, cu absidă semicirculară și cu turn-clopotniță masiv. Din anul 1569 biserica a fost trecută de la cultul romano-catolic la cultul reformat calvin.
Biserica Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril, ctitorită de Mihai Viteazul, care după bătălia de la Șelimbăr din 1599, în drum spre Alba lulia, s-a oprit la Ocna Sibiului și a poruncit și rânduit să se construiască o biserică. Va fi reconstruită în anul 1695 de către domnitorul Constantin Brâncoveanu.
Biserica Schimbarea la Față a fost ridicată în anul 1790 de către mun¬citorii minieri de la fostele saline. Construită din cărămidă, pe un plan dreptunghiular, cu o absidă semicirculară pe latura de răsărit și cu turn clopotniță, este decorată în exterior cu brâu și ocnițe, iar în interior cu pictură în stil neobizantin.
Biserica Nașterea Sfântului loan Botezătorul, construită în anul 1810, păstrează în exterior fragmente de pictură de la 1827.
Complexul balnear, construit între anii 1907 și 1909 a fost realizat cu o arhitectură specifică stilului „La Belle Epoque”, unitar și armonios, cu bogate ornamentații cu elemente florale și vegetale în stilul decorativ geometric vienez, numit „Jugendstil” și caracteristice „Artei 1900” în Transilvania.
Muzeul sării, amenajat în clădirea Școlii de Sus, prezintă istoria explo¬atării sării și a balneației, având secțiuni de istorie, etnografie, artă populară și o mică galerie de artă.
împrejurimile stațiunii oferă ocazii minunate de a organiza excursii la vechile cetăți medievale sau în orașe precum: Sibiu, Mediaș, Cluj, binecunoscute pentru ambianța de ev mediu.

Vezi oferte din stațiunea Ocna Sibiului