Vezi oferte din stațiunea Mangalia

■ AȘEZARE
Mangalia este ce mai sudică stațiune de pe litoralul românesc al Marii Negre (44 km de la Constanța), ridicată pe locul vechii cetăți grecești Callatis.
■ ISTORIC
Localitatea a fost întemeiată la începutul secolului al Vl-lea î.e.n., sub numele de Callatis, pe locul unei așezări autohtone mai vechi, Cerbatis, de către coloniștii greci veniți din Heracleea Pontica. Orașul „Mangalia” (Pangalia) apare prima oară pe o hartă făcută la Pisa în secolul al XII- lea. După 1965 stațiunea se dezvoltă odată cu celelalte stațiuni de pe litoralul Mării Negre.
■ CLIMA
Mangalia beneficiază de un climat de câmpie influențat de Marea Nea¬gră. Temperatura medie anuală este de 11,2°C (media lunii iulie este 21,8°C, iar a lunii ianuarie de peste – 0,2°C). Primăverile sunt timpurii, dar reci, iar toamnele prelungite și calde. Nebulozitatea este redusă, în timpul verii soarele strălucind cca. 12 ore pe zi. Anual se însumează peste 2500 ore de strălucire a soarelui. Precipitațiile medii se situează la 400 mm anual. Vânturi predominante din direcțiile nord-est și vest. Brizele se simt mai puternic vara la țărmul mării, ziua dinspre mare spre uscat, noaptea invers.
■ FACTORI NATURALI TERAPEUTICI
Ape minerale sulfuroase, clorurate, bicarbonatate, sodice, calcice, mezotermale: 21- 28°C; apa mării – are o mineralizare de 15,5 g/l; nămol sapropelic extras și transportat din lacul Techirghiol; nămol de turbă aflat în turbăria din partea de nord a orașului Mangalia. Bioclimat marin bogat în aerosoli salini și radiație solară, cu efect excitant asupra organismului.
■ INDICAȚII TERAPEUTICE
Afecțiuni reumatismale degenerative (spondiloză cervicală, dorsală și lombară, artroze, poliartroze); afecțiuni reumatismale inflamatorii (stări algice articulare după reumatism articular acut sau infecții de focar, spondilită anchilozantă, artropatia psoriazică, poliartrită reumatoidă stabilizată biologic sau cu activitate inflamatorie moderată ori după intervenții ortopedico-chirurgicale); afecțiuni reumatismale abarticulare (tendinoze, tendomioze, tendoperiostoze, periartrită scapulohumerală); afecțiuni posttraumatice (redori articulare posttraumatice, stări după operații pe mușchi, tendoane, articulații și oase, stări după entorse, luxații și fracturi); afecțiuni neurologice periferice (paralizii și pareze posttraumatice ale membrelor, polineuropatii după faza acută, polira- diculonevrite în faza sechelară, sechele după poliomielită); afecțiuni ale sistemului nervos central (pareze sechelare după mielite la minimum 3 luni de la debut, parapareze posttraumatice la minimum 3 luni de la debut, parapareze după arahnoidită); afecțiuni ginecologice (insuficiență ovariană, cervicite cronice, metroanexite cronice); afecțiuni asociate (cardiovasculare, respiratorii, otorinolaringologice, endocrine, metabo¬lice și de nutriție, dermatologice, boli profesionale).
■ INSTALAȚII DE TRATAMENT
Instalații pentru băi calde cu apă sulfuroasă și cu apă de mare; instalații pentru băi calde cu nămol și împachetări calde cu nămol; instalații pen¬tru inhalații și aerosoli; bazine pentru kinetoterapie; instalații complexe pentru electro și hidroterapie; săli pentru gimnastică medicală; masaj medical; saună.
■ STRUCTURI DE PRIMIRE TURISTICĂ
Hoteluri de 4,3,2 stele și o stea, hostel de 3 stele, pensiuni turistice de 3 stele, vile de 4 stele, bază de tratament.
■ ATRACȚII TURISTICE
Muzeul de arheologie Callatis, înființat în 1925 și reorganizat în 1962, construit pe baza descoperirilor arheologice a unor urme materiale neolitice, grecești și romane (coloane antice, basoreliefuri, sculpturi, bijuterii, obiecte din alabastru, ceramică, statui etc.).