Vezi oferte din stațiunea Geoagiu Băi

■ AȘEZARE
Stațiunea se află în partea de sud-est a Munților Apuseni, la poalele Munților Metaliferi, între culmile împădurite ale acestora, în apropierea culoarului Mureșului, la confluența râului Geoagiu cu Mureșul. Locali¬tatea se află la o distanță de 19 km de Orăștie și 46 km de Deva.
■ ISTORIC
La Germisara, romanii amenajează termele, captând izvoarele prin tuburi de teracotă. În 1935, la săparea bazinului mic din actualul ștrand cu ape termale, au fost dezgropate statuile reprezentându-i pe Esculap și Egeea. În epoca feudală este consemnată refacerea băilor la mijlocul secolului al XVI-lea de către regina Isabela, soția lui Ioan Sigismund Zâpolya, regele Ungariei. Utilizarea apelor a devenit sistematică mai ales la începutul secolului al XX-lea, când au fost amenajate primele instalații balneare.
■ CLIMA
Clima este continental moderată, de depresiune. Temperatura medie anuală este de cca. 9°C (media lunii iulie fiind de 20°C, iar a lunii ianua¬rie, între -2 și -3°C). Precipitațiile, relativ reduse, însumează aproximativ 550 mm anual. În timpul verii sunt caracteristice ploile de scurtă durată, sub formă de averse. Stațiunea este protejată de vânturi și beneficiază de o încălzire timpurie primăvara datorită foen-ului prezent în zonă. Vegetația naturală bogată din zona înconjurătoare (păduri de fag, stejar și brad) favorizează păstrarea aerului ozonat, purificat și reconfortant.
■ FACTORI NATURALI TERAPEUTICI
Ape minerale bicarbonatate, calcice, magneziene, slab radioactive (4,14 MmC), hipotone, mezotermale (29-33°C).
Acestea au o mineralizare totală de 1,l – 1,4 g/l și se utilizează atât în cura externă, cât și în cura internă. Bioclimat sedativ de cruțare.
■ INDICAȚII TERAPEUTICE
Afecțiuni reumatismale degenerative (spondiloză cervicală, dorsală și lombară, artroze, poliartroze); afecțiuni reumatismale inflamatorii; afecțiuni reumatismale abarticulare (tendinoze, tendinoze, tendoperi- ostoze, periartrită scapulohumerală); afecțiuni posttraumatice (redori articulare posttraumatice, stări după fracturi, entorse, luxații); afecțiuni
neurologice periferice (pareze ușoare, sechele după polineuropatii); afecțiuni ginecologice (tulburări minore de pubertate și menopauză); afecțiuni asociate (metabolice și de nutriție, dermatologice, nevroză astenică, boli cardiovasculare, boli profesionale).
■ INSTALAȚII DE TRATAMENT
Instalații pentru băi calde cu apă minerală în căzi și bazine; instalații de electro și hidroterapie; buvete pentru cură internă cu ape minerale; bazine în aer liber cu solarii pentru aerohelioterapie; sală de gimnastică medicală; masaj medical.
■ STRUCTURI DE PRIMIRE TURISTICĂ
Hoteluri de 4,3 și 2 stele, pensiuni de 3 și 2 stele, camere de închiriat la 3 și 2 stele, camping o stea.
■ ATRACȚII TURISTICE
Parcul orașului, termele romane, Biserica rotondă de la Geoagiu, ridicată latinele veacului al Xl-lea.
Excursii în împrejurimi:
Orăștie, cetatea dacică Costești – în Munții Orăștiei, pe versantul stâng al râului Orăștie, la circa 20 km de oraș. Probabil o fostă reședință regală din secolele I Î.H. -1 d.H., cetatea consta în aliniamente de fortificații succesive, un val de pământ, o incintă de piatră, cu bastioane și două turnuri locuință pe platoul superior. La sud, Cetatea Blidaru apăra împreună cu Cetatea Costești accesul spre capitala regatului dac. Cetatea este compusă dintr-o incintă trapezoidală, cu turnuri de colț și un turn locuință central, plus o incintă adăugată ulterior. Un rezervor subteran strângea apa unui izvor din apropiere.
Deva, 45 km, cetatea medievală a Devei, atestată din 1269, este situată pe Dealul Cetății, la 200 metri deasupra orașului, într-o rezervație botanică de 30 de hectare. Accesul pe Dealul Cetății este facilitat de o telecabină. în apropiere, se află castelul voievodului Gabriel Bethlen, ridicat între anii 1613 și 1621, în stilul Renașterii, dar refăcut în stil baroc. Muzeul civilizației dacice și romane are colecții de arheologie preistorică dacică, romană sau medievală timpurie, precum și artă plastică și decorativă.
Hunedoara, la 55 km, Castelul din Hunedoara, un somptuos castel în stil gotic, atestat din 1364, este cel mai important ansamblu de arhitectură fortificată medievală din România. Sala Cavalerilor și turnul Ne Boisa (Nu te teme) au rămas până astăzi nealterate.
Hațeg, la 60 km, Cetatea Sarmisegetuza Regia, capitală a statului dac, are în Incinta Sacră un spectaculos sanctuar rotund, folosit ca și calen¬dar și loc ritualic. Sarmisegetuza Ulpia Traiana, construită în apropiere, devine capitala Daciei după cucerirea romană. Conține o incintă fortifi¬
cată cu ziduri de piatră, ce adăpostește piața, forul și edificii administra-tive, alături de un amfiteatru de 5.000 de locuri.
Bisericuța de la Densuș, monument UNESCO, datează din secolul al Xlll-lea și este una dintre cele mai vechi biserici de piatră de pe teritoriul României. Este construită cu piatră adusă de la Ulpia Traiana Sarmisegetuza, înglobând în construcție elemente componente ale edificiilor romane.