■ AȘEZARE
Stațiunea se află în sud-vestul țării, pe valea Râului Cerna, fiind străjuită la est de Munții Mehedinți și la vest de Munții Cernei. Centrele urbane cele mai apropiate sunt Orșova (19 km), Drobeta-Turnu Severin (41 km) și Caransebeș (71 km).
■ ISTORIC
Atestarea stațiunii datează din anii 153 d.C., fapt consemnat într-o tabulăvotivă din băi. Cunoscând proprietățile curative ale apelor, romanii au construit aici, la Therme Herculi, temple, băi, monumente și statui, închinate zeilor Hercules, Esculap și Hygieia. Din timpul romanilor au rămas numeroase vestigii: apeducte, băi, statui, monede, tabule votive ce mulțumesc zeilor pentru vindecare.
Majoritatea edificiilor din stațiune sunt construite în stil baroc austriac, după ce în anul 1718 regiunea a devenit parte a Imperiului Austriac. Termele romane imperiale, folosite de guvernatorul provinciei romane, generalul Marcus Aurelius Plus, sunt cuprinse în monumentala construcție a hotelului Roman și se află în circuitul turistic.
■ CLIMA
Băile Herculane beneficiază de o climă de depresiune intramontană, cu influențe submediteraneene, munții care străjuiesc stațiunea atenuând influențele climatului continental-temperat, ferind-o de vânturi puter¬nice. Temperatura medie anuală este de 10°C (media lunii iulie, cca. 22°C, iar a lunii ianuarie -1°C). Nebulozitatea maximă apare în anotim¬pul rece, mai ales în luna noiembrie, cerul fiind senin mai mult vara, în medie 20-23 zile pe lună. Precipitațiile sunt reduse, media anuală înregistrând 700 – 800 mm, majoritatea sub formă de ploi. Stratul de zăpadă are o grosime mică datorită topirilor repetate din timpul iernii. Zilele cu calm atmosferic sunt frecvente, atingând valoarea maximă în luna iulie, de 28%.
■ FACTORI NATURALI TERAPEUTICI
Apele minerale din stațiune se grupează în următoarele mari categorii: ape minerale clorurosodice, bicarbonatate și slab sulfuroase (Șapte Izvoare Calde, Izvorul Scorilo). Acestea au o mineralizare totală de 0,5 – 2,6 g/l, o temperatură de 38,5 – 53.5°C și un grad de radioactivitate ce ajunge până la 22 MmC/l. Apele clorosodice, bicarbonatate, calcice (Izvoarele Hercule I, Hygeea) au o mineralizare de 0,6 – 3.5 g/l și o tem-peratură de 45-56°C. Apele clorurosodice, bromoiodurate, sulfuroase (Izvoarele Apollo I și II, Hebe) au o mineralizare de 2.8 g/l și o tem¬peratură de 30-56°C. Apele clorurosodice, bromoiodurate, sulfuroase (Izvoarele Diana I-IV, Neptun I-IV, Traian și Decebal) au o mineralizare totală ce oscilează intre 3,87 – 7,93 g/l și o temperatură de până la 62°C. Principala caracteristică a apelor minerale în Băile Herculane constă în concentrația foarte mare de hidrogen sulfurat, cu un maxim de 60 mg/1. Bioclimat sedativ de cruțare, cu o aeroionizare foarte puternică, de peste 2.000 ioni negativi/cm3. Aeroionii negativi diminuează viteza de sedimentare a elementelor sangvine, măresc stabilitatea coloidală a sângelui și țesuturilor, precum și rezistența organismului față de mala¬diile infecțioase. Ei executa un rol de regulator al funcționării glandelor endocrine și au o influență favorabilă asupra ansamblului de reacții chimice desfășurat în organism. De asemenea, concentrația mare de ioni negativi are efect sedativ remarcabil.
■ INDICAȚII TERAPEUTICE
Afecțiuni reumatismale degenerative (spondiloză cervicală dorsală și lombară însoțită sau nu de cervicobrahialgii, lombosciatalgii, artroze, poliatroze), afecțiuni reumatismale inflamatorii (spondilită anchilozantă), afecțiuni reumatismale abarticulare (tendinoze, tendoperiostoze, periar¬trita scapulo-humerală), afecțiuni posttraumatice (redori articulare post- traumatice, stări după fracturi, entorse, luxații), afecțiuni neurologice periferice (pareze și paralizii), afecțiuni metabolice și de nutriție (forme ușoare de diabet, artropatii gutoase, hiperlipemii), afecțiuni asociate (ginecologice, respiratorii, otorinolaringologice, afecțiuni ale tubului digestiv, dermatologice, cardiovasculare, boli profesionale).
■ INSTALAȚII DE TRATAMENT
Instalații pentru băi cu ape minerale termale sulfuroase și cu ape minerale termale clorurosodice, atât în căzi, cât și în bazine, cu posibilități de kinetoterapie; buvete pentru cura internă cu ape minerale; bazin cu ape minerale termale în aer liber; instalații de aerosoli și inhalații cu ape minerale; instalații complexe pentru electro și hidrotera- pie; săli de gimnastică medicală, masaj medical, saună; trasee pentru cura de teren.
■ STRUCTURI DE PRIMIRE TURISTICĂ
Hoteluri de 3 și 2 stele, pensiuni de 4, 3 și 2 stele, vile de 3 și 2 stele, hostel, motel.
■ ATRACȚII TURISTICE
Muzeul băilor, băile imperiale romane, băile imperiale austriece, baso-relieful lui Hercule sculptat în stâncă pe vremea stăpânirii romane, gara din Herculane în stil baroc austriac, cabana de vânătoare a împăratului Franz Josef, cazinoul.
Excursii spre parcurile naturale din munții Semenic și valea Cernei, Cheile Cernei. Excursii în orașul Drobeta Turnu Severin, ruinele podului lui Apolodor construit din ordinul împăratului Traian, croaziere pe Dunăre la Cazane, excursii în orașul Târgu Jiu unde se poate vizita ansamblul sculptat de Constantin Brâncuși, Mănăstirea Tismana, zona carstică Ponoare.
BĂILE HERCULANE
Vezi oferte din stațiunea Băile Herculane